tips,

Masopustní masky z Valašska zaplnily skanzen v Rožnově pod Radhoštěm

Sal Sal Follow May 04, 2023 · 2 mins read
Masopustní masky z Valašska zaplnily skanzen v Rožnově pod Radhoštěm
Share this

Masopustní obchůzka ve Valašském muzeu v přírodě, 3. února 2024, Rožnov pod Radhoštěm, Vsetínsko. CTK/Glück Dalibor

Rožnov pod Radhoštěm (Vsetínsko) - Masopustní masky z Valašska dnes zaplnily skanzen v Rožnově pod Radhoštěm na Vsetínsku. V tamním areálu Dřevěného městečka se po roce opět konala tradiční oslava masopustu. Každoročně si ji nenechají ujít tisíce lidí. Návštěvníci pozorovali masopustní rej a dozvěděli se informace o této venkovské tradici.

Lidový svátek je podle ředitele Valašského muzea v přírodě Jindřicha Ondruše neklamnou známkou blížícího se konce zimy. “Je to také ukázka toho, že zvykosloví hodně ctí hospodářský rok. Masopust je konec radostného, veselého období, kdy lidé byli doma, kdy moc nepracovali. Dokonce bylo úsloví, že kdo moc o masopustě pracuje, ten to v létě odleží. Některé práce byly téměř zapovězené. Takže skutečně to bylo období svateb, zábav, zabijaček a sousedských návštěv,” řekl dnes ČTK Ondruš.

Tentokrát masopustní obchůzky ve skanzenu obstarali dobrovolní hasiči a jejich příznivci z Francovy Lhoty a členové folklorního souboru Beskyd ze Zubří. Představili, jak vypadala oslava masopustu dříve a jak je tomu dnes. “Při masopustních obchůzkách se lidé bavili i třeba trošku užívali magii, aby si zajistili dobrou úrodu. Protože třeba s medvědem bylo potřeba, aby si každá hospodyně zatančila. Nesměla to odmítnout. Při tanci vyskakovala co nejvýše, protože jak vysoko vyskočila, tak vysoko se mělo urodit obilí,” řekl Ondruš.

Průvod masek spolu s mnoha dalšími diváky se zájmem pozorovaly i sestry Marta Flanderová z Tchořovic na Strakonicku a Jana Kučerová z Frenštátu pod Radhoštěm na Novojičínsku. “Naposledy jsme tu byly v roce 2020. Líbí se nám tu všechno. Je to prostě Valašsko, ty tradice. Je to hezké a je to i příležitost se vzájemně potkat,” řekla ČTK Flanderová.

Návštěvníci mohli ochutnat širokou nabídku zabijačkových výrobků z dílen řeznických mistrů z okolí. Hlasovat poté mohli v anketě O nejlepší řeznický stánek. Uskutečnil se také 25. ročník soutěže O nejlepší valašskou klobásku a 15. ročník soutěže O nejlepší valašskou tlačenku. O vítězích v tomto případě rozhodovala odborná porota.

Od pradávna masopust provázela zábava a hojná konzumace dobrého jídla a pití. Začínal svátkem Tří králů a pokračoval až do Popeleční středy, kterou začíná čtyřicetidenní půst do Velikonoc. O masopustu se v domech smažily koblihy a boží milosti, které v tomto období tradičně patřily do jídelníčku. Svátek, známý také jako ostatky, končiny nebo fašank, vždy vrcholil obřadními obchůzkami a rejem maškar. Jeho součástí byla i zábava s pochováváním basy.

Stejně jako v minulých letech také na letošek připravuje Valašské muzeum v přírodě zhruba 50 velkých akcí. Masopust je první z nich. “Kromě toho jsme si, zvláště po covidu, zvykli dělat i drobnější akce, které se budou konat ve všedních dnech v různých prostorách muzea. Budou to akce spíše pro menší skupiny,” uvedl Ondruš. Loni muzeum přivítalo 305.130 návštěvníků. Dlouhodobě patří k nejnavštěvovanějším turistickým cílům ve Zlínském kraji.

Join Newsletter
Get the latest news right in your inbox. We never spam!
Sal
Written by Sal Follow
Hi, I am Sal, the author of Gatekeepernews, the theme you're currently previewing. I hope you like it!