tips,

Nová výstava v muzeu v Pardubicích představí unikátní meč z pátého století

Sal Sal Follow Apr 22, 2023 · 1 min read
Nová výstava v muzeu v Pardubicích představí unikátní meč z pátého století
Share this

Výstava Exit 91 / Vykopávky v muzeu v Pardubicích představí nejzajímavější objevy ze záchranných archeologických výzkumů pod nedávno budovanými stavbami v Pardubickém kraji. Návštěvníci na ní uvidí například jezdecký meč z pátého století. Na výstavě bude replika (na snímku) i originál. PR/Východočeské muzeum

Pardubice - Výstava Exit 91 / Vykopávky ve Východočeském muzeu v Pardubicích představí nejzajímavější objevy ze záchranných archeologických výzkumů pod nedávno budovanými stavbami v Pardubickém kraji. Návštěvníci na ní od 8. května uvidí několik unikátů, například jezdecký meč z pátého století, uvedlo muzeum v tiskové zprávě.

Meč našli v roce 2019 archeologové v místě budovaného obchvatu Slatiňan na Chrudimsku, Je pozoruhodný svojí zachovalostí. Objevili tam dva zachovalé hroby muže a ženy.

“Muž a žena, kteří spočívali jen pár metrů od sebe, byli na poslední cestu vypraveni s vzácnými skleněnými nádobami. V hrobě muže se našel i krásný dlouhý jezdecký meč se zbytky zachovalé dřevěné pochvy. Podle této výbavy bylo zřejmé, že pohřbení patřili k vyšší sociální skupině,” řekl archeolog Východočeského muzea Jan Musil.

Na výstavě bude replika i originál. Repliku meče, vyrobenou ze svářkového damašku, zhotovil mečíř Patrick Bárta. Sám meč konzervoval a prováděl na něm některé z analýz, ty nejdůležitější ve spolupráci s Archeologickým ústavem Akademie věd České republiky. Pomáhalo k tomu metalografické zkoumání a CT snímkování. Meč by měl vypadat jako originál, když byl nový.

Výroba takového meče vyžadovala dnes i v pátém století mimořádnou zručnost a znalost, daleko přesahující běžné kovářské dovednosti. Meč je dlouhý 96 centimetrů a váží jeden kilogram. Součástí repliky je i pochva potažená zpracovanou a nabarvenou kůží. Rukojeť Bárta vytvořil z rohoviny a místního dubu.

“Meč a jeho pochva mi zabraly zhruba 400 hodin práce. Podle původního meče jsem vytvořil i zdobení tvořené damaškovým dekorem, které je z každé strany jiné. Meč pravděpodobně byl vyroben západně od našich zemí v jedné z bývalých římských provincií, zde by to pravděpodobně žádný kovář nedokázal vyrobit,” řekl mečíř.

Join Newsletter
Get the latest news right in your inbox. We never spam!
Sal
Written by Sal Follow
Hi, I am Sal, the author of Gatekeepernews, the theme you're currently previewing. I hope you like it!